Spring naar content

Wat betekent het om écht datagedreven te werken?

Home » Wat betekent het om écht datagedreven te werken?
Leestijd: 2 minuten

Bijna iedere werknemer krijgt te maken met steeds meer datagedreven applicaties. Of het nu gaat om planningen van onderhoud of diepgaande marktinzichten: data biedt een oplossing. Maar hoe zorg je dat de mensen in je organisatie ook echt datagedreven gaan werken en wat betekent dit in de praktijk?

Datagedreven werken in de praktijk bij de NS

Wat datagedreven werken in de praktijk kan betekenen, is goed te zien bij de bedrijfsvoering van NS. Hot ITem helpt deze complexe en informatiedichte organisatie om een goed fundament te leggen voor de dataorganisatie. De bedrijfsvoering van de NS had als doel om kosten te besparen en de transitie te maken naar operational excellence. Datagedreven werken heeft bij deze twee facetten een groot verschil gemaakt.

In een aantal stappen is de NS-organisatie hiervoor in kaart gebracht én uitgekomen bij een praktische, datagedreven manier van werken.

  • Eerst heeft Hot ITem de bestaande informatievoorzieningsorganisatie in kaart gebracht. 
  • De huidige én de gewenste rollen zijn gedefinieerd, zodat iedereen in de nieuwe situatie toegang heeft tot alle benodigde data. Er is daarmee inzichtelijk gemaakt wat de rollen en verantwoordelijkheden zijn van de verschillende teams.
  • Samen met alle betrokken medewerkers is gekeken hoe de nieuwe rollen er in de praktijk uit moeten zien. Zo kunnen alle processen goed op elkaar aansluiten en worden er geen stappen overgeslagen.
  • Vervolgens is er per rol gedetailleerd uitgeschreven welke kennis en competenties nodig zijn. Datagedreven werken betekent ook dat mensen voldoende ‘datageletterd‘ moeten zijn om dit uit te voeren. Het wordt in deze stap direct duidelijk waar eventueel extra trainingen nodig zijn.

Training, coaching en gildes

Een analyse maken is één ding, maar echt datagedreven werken betekent ook dat er in de praktijk voldoende aandacht is en blijft voor de nieuwe manier van werken. 

De onboarding, of praktische kennismaking met de nieuwe tools verdient daarbij een hoofdrol. En ook daarna blijft monitoren van belang. Bij de NS is dit in de praktijk gebracht door mensen naast de trainingen ook direct in te zetten bij teams die al datagedreven werken. Deze praktijktraining is later opgevolgd door coaching on the job. Voor de verschillende vakspecialisten zijn zogenaamde gildes opgericht; binnen deze groep kunnen mensen vakgerelateerde kennis en inzichten blijven delen met andere afdelingen. 

Het resultaat van de trainingen (on the job), coaching en gildes is dat datagedreven werken ook echt tot in alle details uitgerold wordt – en blijft. 

Vergeet de transparantie niet

Zeker bij grotere organisaties zie je nog steeds dat er binnen de organisaties datasilo’s ontstaan. Dit betekent meestal dat data niet toegankelijk is voor medewerkers die buiten deze silo’s werken. 

Transparantie is dus onmisbaar bij het traject naar datagedreven werken. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat de data die beschikbaar is binnen een organisatie, ook daadwerkelijk wordt gebruikt.

Een transparante data-organisatie biedt grote voordelen:

  • Je kunt (op ieder gewenst moment) datagedreven beslissingen nemen op basis van actuele informatie en inzichten.
  • De verschillende afdelingen binnen een (grote) organisatie kunnen meer en duidelijker communiceren: ze beschikken namelijk over dezelfde data-inzichten en kunnen praktische oplossingen met elkaar uitwisselen.
  • De productiviteit wordt voor veel medewerkers stukken hoger, omdat er veel minder tijd nodig is voor de zoektocht naar bruikbare informatie.

Hoe kan jouw organisatie nu ook écht datagedreven gaan werken?

Wil je meer weten over hoe je datagedreven kunt werken, wat het betekent voor je organisatie en wát het je oplevert? Lees dan de e-paper “Vergeet de factor mens niet! Zo kun je datagedreven werken”. Of neem contact op met onze experts die graag met je meedenken bij alle praktische uitdagingen waarvoor je organisatie op datagebied staat.

Scroll naar boven